O nama

Nakon  skoro 30 godina truda i usavršavanja tehnološkog postupka prilagođenog porodičnoj proizvodnji,  ponosno vas upoznajemo sa našim, domaćim, malt viskijem. TWO DOVES viski je proizveden u Đurđevu, isključivo od ječmenog slada, triput desilisan u klasičnom kazanu i odležao najmanje 4 godine.

Odmah na početku naglašavamo da se pića istog tipa proizvedena na raznim lokacijama moraju razlikovati međusobno (Konjak – Armanjak, Highland – Lowland) zbog različitih lokalnih karaktestika sirovina od kojih su proizvedene, ali i zbog nijansi u kojima se proizvodnja razlikuje. Šta više i kod istog proizvođača se, od bureta do bureta, viski razlikuje. Iz tog razloga velika većina proizvođača meša (blenduje) nekoliko desetina vrsta destilata iz svoje destilerije ili iz raznih destilerija iz raznih pokrajina da bi uprosečili i standardizovali ukus i aromu svog proizvoda. Zato nije realno očekivati da viski proizveden u Đurđevu ima isti ukus kao neki od viskija proizveden u Škotskoj ili Irskoj.

Znajući sve napred navedeno, svesni da je najteži deo proizvodnje viskija identičan sa proizvodnjom piva, pokušali smo da proizvedemo piće koje će imati karakteristike viskija. Podloga za fermentaciju sadrži isključivo ječmeni slad. Sirovinu (slad) nabavljamo u Vojvodini, hrastovinu sa Fruške Gore a destilat se proizvodi i odležava, uz momački rastur, u Djurdjevu. Boja viskija je isključivo posledica kontakta sa hrastovinom.

Na osnovu mišljenja autora, simpatizera, ali i stručnjaka, naš pokušaj sa viskijem, koji traje još od 1989. godine je uspeo. Ispostavilo se da naš proizvod ima karakteristike dobrog malt viskija (ne pitajte da li škotskog ili irskog). S obzirom na to da mi nismo u mogućnosti da mešamo žitne alkohole iz raznih destilerija, moraćemo se pomiriti sa činjenicom da proizvodimo “single” viski.

Two doves viski treba konzumirati na sobnoj temperaturi, bez leda. Eventualno, da bi se oslobodili ukus i aroma može se doliti malo negazirane izvorske vode.

Two Doves destilerija