Viski

Viski (Whisky u Škotskoj ili Whiskey u Irskoj) je žestoko alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisane (alkoholno vrenje) komine od ječmenog slada ili slada dobijenog klijanjem drugih žitarica i nesladovanih žitarica. Destilacija se obavlja dva puta (škotski Whisky) ili tri puta (irski Whiskey) u klasičnim kazanima za destilaciju ili ukupno jednom u destilacionoj koloni iz koje se odmah dobija rafinisani destilat. Dobijeni destilat odležava najčešće u hrastovim buradima. Nakon odležavanja, pri čemu destilat dobija svoju specifičnu aromu i boju, koncentracija destilata se vodom svodi na 40-45% vol.

Viski dobijen isključivo od sladovanog ječma naziva se “malt” viski. Ako je destilat poreklom iz jedne destilerije deklariše se kao “single malt”, a ako je proizveden   mešanjem destilata iz više destilerija deklariše se kao “malt” ili “pure malt” viski.

Viski se označava kao “blended” ako se mešaju destilati dobijeni iz sladovanog ječma i destilati od nesladovanih žitarica pri čemu je učešće sladnog destilata u blended viskiju najčešće oko 30%. Pošto se destilati proizvedeni u različitim regionima (npr. Lowland, Highland, ostrva) međusobno razlikuju, uobičajeno je da se mešaju destilati iz više destilerija i iz raznih oblasti. Pojedini proizvođači nemaju svoje destilerije već mešaju (blenduju) destilate iz više destilerija koji puštaju u promet pod svojom etiketom.

U svim delovima Ujedinjenog Kraljevsta se ime viski  pisalo “whisky”. U novije vreme su Irci uveli naziv “whiskey” da bi naglasili poreklo svog proizvoda. Ranije su Irci svoj viski deklariasali kao “Old Irish Whisky”.

Two Doves destilerija